Soorten vorkheftrucks en componenten

Design types

Er bestaan verschillende soorten heftrucks, Deze zijn voor je op een rijtje gezet:

● Handpallettruck, het zijn heftrucks die geen energiebron gebruiken en ze worden met de hand bediend.

● Bestuurde pallettrucks, deze worden vaak aangedreven door elektriciteit.

● Reachtrucks, deze kunnen uitreiken om een lading te grijpen.

● Terminal trekkers, ze gebruiken magneten en elektrisch vermogen voor het wegslepen van bijvoorbeeld een auto.

● Er zijn ook vorkheftrucks met brandstofcellen. Ze worden vaak ingezet bij magazijnen en ze werken bij extreem lage temperaturen ook goed.

Goede machine

De heftruck is een goede machine om mee ter werken en ook worden ze veel ingezet in de praktijk. Een vorkheftruck kan ingezet worden voor horizontaal en verticaal transport binnen en buiten het magazijn. De aandrijving is elektrisch of via een verbrandingsmotor, LPG of diesel. Vaak gaat het over het verplaatsen van goederen op pallets. Er moet ook tegengewicht worden geboden bij de zware geheven last op de vormen. Daarom zijn ze ook uitgerust met een contragewicht. Ze kunnen zowel binnen als buiten een magazijn in worden gezet. Ze zijn uitgerust met drie of vier wielen, en daarbij zijn de driewielige exemplaren geschikt voor wat lichter werk van rond de 1,5 ton. Er bestaan verschillende varianten van de vorkheftruck en dat zijn de ruwterreinheftruck, de meeneemheftruck, de containerheftruck en de zijlader. Ze worden veelal buiten ingezet, en dat met name waarbij een normale vorkheftruck gezien de omstandigheden niet of niet zo goed toegepast kan worden.

Magazijntruck

Bij een magazijntruck kun je denken aan een rijdend intern transportmaterieel. Ze worden alleen binnen in maagzijnen gebruikt, en daarbij wel op een stevige egale ondergrond. Hieronder vallen de handpallettrucks, de elektropallettrucks, de stapelaars, de reachtrucks, de smalle gangentruck. Er is ook nog een speciale variant en dat is de automated guided vehicle (AGV).

Handpallettruck

De handpallettruck is geschikt voor horizontaal transport over de kortere afstanden van goederen op een pallet om ze in en uit de vrachtwagen de vervoeren (laden en lossen). Ze zijn alleen geschikt om buiten te gebruiken op de egale ondergrond. De aandrijving is handmatig en ze bevinden zich in de hefcategorie van 1 tot en met 2,5 ton. Het wordt ook wel gezien als een eenvoudige magazijntruck. Ze zijn niet geschikt voor de langere afstanden.

Elektropallettruck

De elektropallettruck wordt ook wel een walkie of een hondje genoemd. Ze zijn geschikt voor horizontaal transport voor de langere afstanden (het laden en losse van goederen). Het gaat dan over goederen die zich op een pallet bevinden. Het gaat over een elektrische aandrijving. Ze bevinden zich in de hefcategorie van 1,5 tot en met 3 ton. Ze worden vaak ingezet voor het laden en lossen van trailers en het horizontaal verplaatsen van goederen. Ze kunnen niet hoog heffen, daarom werken ze vaak samen met vorkheftrucks. Ze nemen dan de aangevoerde lading over. Daarbij zijn er drie typen en dat is een handpallettruck, een walkie met een opklapbaar sta platform en zijsteunen en als derde de instaande elektropallettrucks met vast plateau. Hier kun je alleen mee rijden.

AGV

AGV = Automated Guided Vehicles dat zijn zelfstandig rondrijdende varianten van een elektropallettruck. Deze worden ingezet, binnen, als automatisch onbemande horizontale transportverplaatsingen.

Stapelaar

De stapelaar kan toe worden gepast als horizontaal en verticaal transport over de lange afstanden. Het gaat dan over het laden en het lossen van goederen die zich op een pallet bevinden (binnen). Het gaat over een elektrische aandrijving en de hefcategorie is tussen de 0,5 en de 1,5 ton. De stapelaar is eigenlijk een elektropallettruck met een kleine mast. De lasten kunnen zowel horizontaal als verticaal worden verplaatst.

Reachtruck

De reachtruck kan voor horizontaal en verticaal transport worden gebruikt voor goederen die zich op een pallet bevinden binnen in de smalle gangpadden. Het gaat over een elektrische aandrijving. Ze bevinden zich in de hefcategorie van 1,5 tot en met 2,5 ton.

Orderverzameltruck

De orderverzameltruck is er om orders te verzamelen van colli op het eerste niveau van de stelling. Als ze een meeheffend platform hebben dan kunnen ze ook voor het tweede niveau in worden gezet. Ze hebben een elektrische aandrijving en de draagcategorie is globaal 2,5 ton.

Smalle gangentruck

Als laatste is er de smalle gangentruck. Deze kan toegepast worden voor het horizontaal en verticaal verzamelen van orders in een smalle gangen magazijn met hoge stellingen. Het gaat over een elektrische aandrijving en de hefcategorie is globaal 1 tot en met 1,5 ton op ongeveer 15 meter. Een andere naam voor deze truck is de hoogbouwtruck of een combitruck. Je hoeft er niet mee te sturen, hij kan alleen heen en weer rijden, dit kan in de gangen door een mechanisch of elektronisch inductief geleidingssysteem. Daarbij zijn er twee basisuitvoeringen en dat zijn de man-up en de man-down trucks.